Møde med Per Thomsen

I mandags havde vi medlemsmøde i sektion 32. Aftenens højdepunkt var et foredrag af Per Thomsen 111, Vejen. Per har de sidste par året fået alle vi andre til at tabe undermunden i bare benovelse over de fremragende resultater, han har opnået på mellemdistancen.

Det blev en spændende aften, hvor Per fortalte alt det, han lige kunne huske om, hvordan han arbejder med duerne, og det var værd at lytte til. Jeg fandt hans fortælling om træning og kapflyvning særdeles interessant, så jeg vil gengive lidt af det.

Der startes op d. 1. feb. med parring af duerne. Nogle få par i flyveslaget sætter han sammen i håbet om superavl på disse, men de fleste får lov til at finde sin egen mage. Der trækkes dobbelt på enkelte par, og andre ligger med æg fra avlsslaget. Han har 26 par, hvor der flyves med både han og hun på totalsystem. Når de er færdige med at made unger skilles duerne, og de forbliver skilt til den første træningsdag oprinder ca. d. 15. april. Her pakkes alle duerne, både hanner og hunner og trænes fra 5. km. Når de kommer hjem og har hygget sig med hinanden en times tid, tages hunnerne fra. Det samme gentager sig næste dag, hvor afstanden dog øges lidt. På den måde fortsætter han hver dag – såfremt vejret er til det – frem til den første kapflyvning i sektionen. Forud for både træning og kapflyvning får hunnerne adgang til hannerne, og de får lov til at hygge sig lidt i redeskålen, inden de pakkes i kurvene. Når han konsekvent slipper hanner og hunner sammen på alle de private træninger, så er det med ønsket om, at de skal holde sammen i flok og efterhånden flyve den lige vej hjem. Der trænes hver dag, når vejret tillader det frem til DdB-flyvningernes start. Herefter trænes de kun to gange om ugen. Den ene som en strække ud træning dagen efter en kapflyvning. Denne træning er på ca. 20 km. I starten trænes helt ned til grænsen, ca. 75 km.

Han er således ikke bange for, at hanner og hunner ser ret så meget til hinanden. Han bruger også deres samvær som motivation. Han kan godt finde på at lukke dem ud sammen og så lukke for indflyvningen, så de hygger sig med hinanden i luften. De fleste og bedste sendes hver uge på DdB. En mindre del er med på sektionsflyvningen, men alle duer er på vingerne i weekenden.

Det er et krævende program, men det har også givet store resultater. Desuden må man også erkende, at duerne har en meget høj standard, ellers kunne det nok ikke lade sig gøre. Han har arbejdet med Koopman fra John Engel, Brouwers fra afdøde Erik Nielsen og Flor Engels/255-linje fra HC Hansen.

I efteråret flyttede Per til en ny lokalitet lidt syd og lidt vest for det gamle. De gamle duer blev sorteret kraftigt og taget med til det nye sted som avlsduer, der ikke kommer ud. Slaget er også flyttet og nu befolket med unger fra avlsduerne. Han skal således kun træne unger i sommer, så han er klar til at kapflyve med ét-års i 2015.

En lille samling på 18 unger kommer på auktion i Odense på lørdag. Her indvier man det nye hus, hvor alle foreninger i Odense skal holde til. Der er både gratis frokost og panel med Per og Ulrik Lejre. Det vil sikkert være spændende at bevæge sig til Odense på lørdag. Duerne er på preauktion i øjeblikket på www.foyauctions.eu, og du kan læse mere om arrangementet på DdB’s hjemmeside.

 Vejret er ved at være der, så nu tager også slaget i Viuf kurvene ned fra hylden og starter træningen på ca. 5 km. Og jeg vil gøre lige som Per.

HJ.