Astrid & Aad Van Berkel, Rotterdam, Holland

Så var turen kommet til et meget kendt slag i Danmark, Van Berkel. I Danmark er slaget kendt for at have avlet “SILVER SHADOW”, som var en fantastisk kapflyver, der dog først for alvor blev verdenskendt, da Eijerkamp købte den og hele familien omkring ham. Den var fremavlet af gamle Van Loon duer.

Astrid, hans kone, arbejder fuldgyldigt med i slaget, og måske endnu mere, for Aad har været igennem en svær sygedom. På et tidspunkt arvede Aad nogle langflyverduer fra sin far. Med dem havde de rigtig gode resultater, men de blev dog enige om at vælge disse langflyverduer fra og koncentrerer sig om Van Loon duerne. De vinder et hav af præmier i skarp duel med bl.a. Verkerk, som er et stort slag med rigtig mange duer. Van Loon duerne er efterhånden ret indavlet, og han har derfor på det sidste købt fornyelse fra bl.a. Heremans. Disse kryds har allerede vist store takter.

Denne han er simpelt hen ikke til at stå for. “Silver Shadow” var ikke nær så flot som ham her, og Van Berkel kan stadig fremavle disse typeduer, tavlet med lidt til tider broget ansigt og hvide slagfjer, og de flyver helt i front.

Her én uden så meget hvidt, men dog en antydning. Aad hentede virkelig mange duer ud af slaget, og hvis man var interesseret, så kunne man få mange af hans topduer i hånden. Der var også tavlede og helt mørke duer i blandt, og med hver enkelt af dem kom præstationerne. Jo, det var en virkelig brevduemand, der elsker hver enkelt af duerne, og det er meget sjældent, vi får lov til at få topduerne i hånden.

De har mange slag. Det har mange brevduefolk i Holland og Belgien. Grunden er deres hang til at flyve med unger, så hvert kuld får sit slag. Derfor kom det også bag på mig, at de kun flyver med 20 par duer på total system. I øjeblikket har de udvalgt 26 par, som de går og kigger på hver dag, for som Aad udtrykte det: En due, som roligt kigger på én, når man kommer forbi, går man ikke fejl af. Tja! Det var lige noget, jeg kunne lide at høre. Når de når frem til parringstidspunktet, så er der 20 par tilbage.

Det var dejligt at besøge et slag, som man har hørt så meget om. Vi siger farvel med et par flasker god rødvin. Vi havde i år glemt en æske fin chokolade til fruerne.

HJ.