GPS i brevduer.

Jeg har fået tilsendt nedenstående artikel fra Tage Rheimer. Den er fra Jyllandsposten i dag. Når jeg finder anledning til at bringe den her på min hjemmeside, så skyldes det, at jeg sidste år i en artikel henviste til oplysninger om, at forskere mente, duernes GPS sidder i spidsen af næbroden. Det mener man så ikke er tilfældet mere. Alt det andet kender vi vel alle. Vi har hele tiden været af den opfattelse, at brevduerne har en form for GPS, der arbejder sammen med magnetfelter.

 

Forskere har fundet “GPS” i duer

Offentliggjort 27.04.12 kl. 06:45

Amerikanske forskere har fundet årsagen til duers fortræffelige stedsans.

Det har længe været et mysterium, hvordan trækfugle år efter år kan finde frem og tilbage mellem Danmark og den samme lille sydafrikanske skov. Men nu viser ny forskning, at fuglenes eminente stedsans skyldes, at de har en indbygget GPS i hjernen.

Det er amerikanske forskere fra Baylor College of Medicine i Houston, der ifølge Experimentarium.dk har afluret fuglene deres stedsans-trick.

– Det er et rigtigt spændende studie og et nødvendigt skridt på vejen til at vise, at fugle har en magnetisk sans, siger biolog og forsker i trækfugle Kasper Thorup fra Statens Naturhistoriske Museum til Experimentarium.dk.

Opfanger magnetfelt

Det amerikanske forskerteam har fundet 53 neuroner i brevduers hjerner, der kan opfange signaler fra Jordens magnetfelt. Duerne kan derfor udregne deres position ved blandt andet at registrere magnetfeltets retning og styrke.

Forskerne har fundet frem til duernes medfødte GPS ved at placere dem i en bælgmørk kasse med hovederne fikseret. Med et spolesystem annullerede de Jordens magnetfelt, og i stedet opstillede de et kunstigt, som de kunne tænde og slukke.

Men selv om forskerne har fundet den indbyggede GPS, mangler de stadig at finde ud af, hvordan fuglenes hjerner opfanger Jordens magnetfelt.

Kompasnål

– Nu har man i hvert fald fundet et sted i hjernen, hvor aktiviteten bliver registreret, men vi mangler stadig at påvise, hvilke sanseorganer der er på spil, siger Kasper Thorup.

Tidligere har forskere arbejdet med teorien om, at det var fuglenes næb, der fungerede som en slags kompasnål, fordi de havde nogle jernholdige nerveceller. Men den teori er netop blevet aflivet af ny forskning, der viser, at cellerne “bare” var hvide blodceller.

Det amerikanske forskerteam tror, at signalerne til fuglenes hjerne bliver sendt fra et lille område i det indre øre.

Ritzau

Go’ weekend.

HJ.