Harm Vredeveld – Robert Leemhuis, Coevorden, Holland.

Waoo! Udbrød Henrik, da vi kørte fra det besøg. På en skala fra 1 til 10 på denne tur, er de et klart ti-tal. Der var et fremragende nyt dueslag, smukke duer, minibar, mad og en meget duekyndig datter.

Via introduktionshæftet var vi også forberedt på en stor oplevelse. Her stod: Harm Vredeveld bliver beskrevet som ”Kongen af 1. pladser”, ”Grandmaster i nationale topresultater” samt ”Toppen af nationale es. duer” – og ser man nærmere på hans resultater igennem mange år, forstår man det godt.

MVL - bussen 2013 075

Også her voliere i hele slagets længde. Der kunne isættes et ristegulv halvvejs oppe til brug for enkehunner, som gik her hele dagen. Det var det bedste system, de endnu har haft for at undgå, at hunnerne parrer med hinanden.

Selv om hele hans familie er en aktiv del af familieslaget, har han her i de senere år slået sig sammen med et ungt talent – nemlig Robert Leemhuis – som har samme iver for at opnå store resultater som Harm Vredeveld og familien.

Det var Christian, der fik fornøjelsen af at interviewe, og han kom virkelig på en hård opgave med at matche Harms datter Chantal. Hun har været med i sporten siden barns ben, og hun vidste alt om slaget og dets historie. Det var ganske enkelt imponerende. Hun var slagfærdig, og helt vant til at omgås brevduefolk. Det var ikke meget, Harm og Robert behøvede at bidrage med.

MVL - bussen 2013 074

Chantal var både charmerende og meget vidende.

Familien har ligesom næsten alle hollændere og belgiere startet med vitessen for derefter at bevæge sig over i de større nationale konkurrencer på den korte og lange mellemdistance. De flyver med ca. 100 duer efter det totale system, og duerne er alle med hver weekend. De kræver, at duerne præsterer, når de får en god pasning med træning osv. Middelmådighed tolereres ikke, når der sorteres efter en sæson.

Med det meget krævende program, så stilles der korn til duerne hele tiden, nærmest en form for standfodring. De får alle former for mineraler og vitaminer, hvorimod medicin ikke anvendes kontinuerlig. De har alle mediciner på lager, så opdager de problemer, så kan de bruge det. De tager ikke nødvendigvis til dyrlægen. Mange års erfaring blandt duerne gør, at de selv kan se, hvis en sygdom begynder at præge en due. I sommer har man dog prøvet med det nye produkt fra Pigeon Vitality, TriColi Stop. Da dette produkt i Danmark forhandles af M&C, livede Christian synligt op.

Der trænes 80 km to gange om ugen, både med hunner og hanner. Hunnerne slippes først, og de jages til egen afdeling efter hjemkomsten, inden hannerne vender hjem. Hvis der trænes torsdag, så kan duerne godt få lov til at være sammen til afsendelse om aftenen.

Harm ynder at tage rundt til sportsfæller om vinteren. Her hjælper han med at sortere duerne og eventuelt sætte nogle gode par sammen. Han anses for at være noget i retning af en profet på området.

Tidligere købte han en lille flok af unger fra de stærkeste slag til fornyelse af sit eget. Han fløj med ungerne, men beholdt kun én eller to af dem. Det gjorde han ad to omgange hos Eijerkamp, hvorved han fik dannet et meget berømt avlspar ”Boy” og ”Queen”. Det er et meget flot par, begge blåbåndede og fra 95/94. De har ganske enkelt avlet så mange topper, at man gang på gang træffer på dem, når topduer præsenteres rundt om i Europa. På deres avlsslag går der stadig børn efter dem, som også præsterer fremragende i avlen.

De havde også held til at få dannet nogle avlspar efter samme metode på duer fra et andet hollandsk topnavn, Martin Van Zon. Disse duer er langflyvere og gør sig godt på de lange og meget krævende flyvninger. En del af dem er grislede duer. Bedst kendt er ”Silverboy” og ”Sunstar”, som begge har vundet lange nationale flyvninger.

Senere har de ændret indkøbspolitik. Nu indkøbes kun topduer, som hver især har præsteret fantastiske resultater. Ingen tvivl om, at Harm har en stor evne for at kigge de rigtige duer ud til at forstærke deres avlsslag.

I 2009 byggede de et helt nyt flyveslag. Harm og Robert er begge tømre, og det var let at se. Der var kræset for alle detaljer. Det var en kæmpeoplevelse at færdes i dette nye pragtslag. Der løb meget mundvand ud hos os alle. Der var blevet fløjet fra slaget siden 2010, og resultaterne har til fulde vist, at det fungerer.

MVL - bussen 2013 083

MVL - bussen 2013 085MVL - bussen 2013 079

Læg mærke til alle de detaljer, som er med på disse tre billeder, ikke mindst varmeplade på væggen i alle rum.

Chantal var meget præcis i sin vurdering af duer og flyvninger. Medvindsflyvninger er for alle duer, store som små, gode som dårlige, hvorimod modvindsflyvningerne kun vindes af de bedste duer. Hun fortalte også, at hendes far gik meget op i duernes øjne, specielt farverne i øjnene. På langflyvninger kræves duer med meget farve i øjnene. Det har jeg i øvrigt hørt før hos en stor amerikansk øjenspecialist.

Der var opstillet sommerunger i udstillingsbure. Dem kunne vi gøre køb på til en pris mellem 300 og 600 euro. Der kunne også købes senunger, som gik på gulvet i ét af slagene. De kostede 250 euro. Mange var meget begejstrede for disse duer og i øvrigt for alt, vi hørte og blev præsenteret for, så der kom en del duer ind i bussen. Desværre havde de selv papkasser med navn, så Tommy måtte nøjes med at putte sine kasser ind i bussen igen.

MVL - bussen 2013 088

Tommy var nu meget imponeret over Harm og ikke mindst Chantal, så de fik hans visitkort.

Familien vartede os ganske enkelt så flot op, at Henrik nok har ret i sin vurdering af besøget.

HJ.