Kaj Jeppesen, Fredericia.

Kaj har i sæson 2013 vundet ét-års mesterskabet i DdB, begyndermesterskabet i DdB og i sektion 32. De sidste for andet år i træk. Det var hans tredje sæson med brevduer, men han er allerede stærk nok til at begå sig til alle de øvrige mesterskaber. 4 x sektionsvinder, 6 x nr. 2, 4 x nr. 3 i denne sæson. Han er den eneste brevduemand i Fredericia, så derfor medlem i 227, Koldinghus.

Kaj har i mange år været nok landets fremmeste avler af Discofisk. På et tidspunkt blev han træt af det og gik i gang med fugle. Efter nogle år i den branche blev hans kone Lisbeth træt af dem og så gerne, at han gik igang med brevduer. Det var lidt nærliggende, da Kajs bror Svend Erik Jeppesen, den ene halvdel i topslaget Meldgaard & Jeppesen i Aabenraa, også tilskyndede ham til det.

Kaj jeppesen 004

227-12-1068 måtte med på billedet. Hun kom hjem fra Giesen for 14 dage siden. Inden da var hun sektionsvinder fra Antwerpen

Kaj er ikke længe om at handle, når noget er besluttet, så et belgisk Punt – slag blev bestilt hos Meldgaard Engros, som også opsætter det. Slagtypen er meget populær og står hos flere mestre i Danmark. Hos Kaj og Lisbeth blev der opsat et slag på 9 meter uden fodergang foran, men med foderrum i midten. Slaget har en god ventilation, og duerne holdes let i orden. Det er i øvrigt også samme fabrikat som hos DAPIRACE i Aabenraa.

Kaj jeppesen 018

Slaget har en voliere for begge ender. Her gik avlsduerne med hanner i den ene ende og hunner i den anden.

Næste skridt var så at få installeret en lille samling duer. Den samling kom ret hurtigt fra storebror Dino og Henrik. Det var hovedsagelig ældre afprøvede avls-og flyveduer. Naturligvis en superstart at få, men det skulle ret hurtigt vise sig, at de var kommet til en mand, som ville noget med dem og også ret hurtigt kunne det. – Der var duer med afstamning Louis Deleus, Jef De Wilder, Gaston Van de Wouwer mv.

Kaj jeppesen 006

Slaget er uden foranliggende fodergang.

Kaj jeppesen 007

Kaj har naturligvis lært meget hos sin bror, så basis for de grundlæggende færdigheder var ret hurtigt på plads. I dag arbejder han også ud fra egne idéer og prøver at udvikle. Det har han også gjort i sit arbejde med fiskene og fuglene. Han ved ganske enkelt, hvad der kræves for at kunne være med i toppen. Han bruger den nødvendige tid og får også støtte til arbejdet i slaget af sin kone, Lisbeth. Træning af duerne har han prioriteret meget højt. I starten fik ungerne ganske enkelt en opdragelse, der har givet pote de sidste par år. Det er ikke så let at klare sig i Fredericia. Det er bidende nødvendigt, at de får lært at gå over Kolding fjord på vejen hjem. Hvis ikke taber de 10 min. i konkurrencen. Sdr. Stenderup på sydsiden af Kolding fjord bruges som slipsted igen og igen. Der fortsættes ikke til næste station, før duerne kan det næsten i mørke. Næste sted er Hejlsminde ud til Lillebælt, så Kjelstrup Strand ved Haderslev, Varnæs ved Aabenraa Fjord og endelig Nybøl ved Flensborg fjord. Ungerne trænes hele sommeren, mens de gamle trænes op til ca. 5. maj. Herefter er hannerne ikke meget på træning resten af sæsonen, mens enkehunnerne trænes en del sammen med ungerne, når de har fundet ud af rytmen. Mange kan ikke lide at træne unger sammen med gamle, men for Kaj er det anderledes. Unger og enkehunner lukkes nemlig ud sammen hver morgen og aften. De flages en halv til én time hver gang. Når hunnerne kommer ned, går de ind til hannerne. Kaj bærer dem straks tilbage til deres eget slag. Metoden er meget tidkrævende, men hunnerne bliver meget skarpe og tager mange toppræmier om lørdagen. Hannerne mister dog lidt i skarphed ved denne metode, men enkelte af dem gør det alligevel godt. Med 24 par på totalsystemet, så er der rigeligt med ”skyts” hver weekend. Der bliver ikke sparret på duerne, som er med hver lørdag enten på en kort sektionsflyvning eller en Ddb-flyvning. Jeg har i sommerens løb nogle gange haft fornøjelsen af at sætte hans duer i kurven til kapflyvning, og det har været skønt at mærke disse meget formstærke hunner.

Specielt hans ét-årige hunner har været i front mange gange i sommer, men de har også fået lov til at gå planken ud, som man siger. De har været med på langflyvningerne, og det har været som sektionsvindere fra Würzburg 647 km. og Antwerpen 563 km. På et tidspunkt lå han helt suverænt til langflyvermesterskabet i sektionen. Desværre løb vi så ind i en særdeles vanskelig flyvning fra Giesen, og det blev så også for svært for Kajs ét-års. Han mistede for mange point, og kun superhunnen 1033 kom hjem i flyvetiden. Han har dog fået tre af dem hjem nu.

Kaj jeppesen 013

Her er hun så “1033”, en virkelig superhun.

Når vi nu er ved denne hun nr. 1033 skal det nævnes, at hun var 2 i sektionen på både Würzburg og Limburg samt 3 fra Soltau. Hun er 2. es. due hun på langflyvninger i sektionen og 3. generel. Jeg har set hendes stamtavle, og det glæder mig, at en søster til ”255” popper op der. Ellers er det blodet fra hans allerførste par fra Meldgaard & Jeppesen – Louis Deleus, der præger stamtavlen.

Når vi nu er lidt ved resultaterne, bør det også nævnes, at han i uge 28 vandt Meldgaards Vandrepræmie i DdB. På sportsflyvningen fra Emmen placerede han sig som nr. 1 – 2 – 3 og 15 i sektionen, og det gav landets bedste snit med de 4 duer. Meget flot.

Fra sit tidligere arbejde med fisk og fugle ved han, at fodring er betydende del af vejen til succes. Han eksperimenterer bl.a. med at lave sin egen olie samt med at blande fældefrø og Colombine te. Ellers anvender han de bedste produkter fra Meldgaard Engros. I flyvesæsonen bruges følgende blandinger Super Winner, VL Active Live Sport, VL Gerry Plus, Drapa – VM. Det er generelt lette blandinger, men der blandes olie og B-Pure ølgær på kornet stort set hver dag, og VL Energy Plus tages også i brug. I avls-og fældeperioden anvendes de gængse blandinger fra Versele Laga.

Kaj jeppesen 003

I vores forening 227 er vi meget glade for Lisbeth og Kaj. De har overtaget kassererposten, og det er et løft for foreningens hverdag. Det er nærmest kun Kaj, der kommer i klubhuset, og her udstråler han en selvsikkerhed, der er ganske speciel for en nybegynder i sporten. Han gør det dog med en vid og en sarkastisk humor, der med tiden har fået os til at holde af ham. Det pust af energi og tro på tingene har virkelig smittet af på os andre, så en indleveringsdag uden Kaj ville være en kedelig og trist dag.

HJ.