Kris Cleirbaut – Louis Van Riet, Bornheiden, Belgien
Kris har i mange år været betragtet som ét af de største talenter i belgisk brevduesport. Han har til fulde indfriet forventningerne. MVL – bussen besøgte ham for 6-7 år siden. Dengang var han makker med et andet stort talent, Jelle Roziers. På det tidspunkt var hele grunden og slagene under udvikling. I dag er der et flot haveanlæg og nogle meget flotte slag. Det sidste, et stort ungeslag, er vel næppe helt færdigt endnu. Slagene er imidlertid så gennemtænkte og funktionelle, at man fryder sig over at være til stede i haven. I både Belgien og Holland er det kommet på mode at have voliere foran slagene, når man bygger nyt.
Kris startede med duer som syvårig, da naboen arbejde med brevduer. Han fløj i de første mange år på vitessen (sprint). Allerede dengang fløj han i top og blev respekteret meget for sin ihærdighed og føling med duerne. I 2005 gik han over til mellem- og langdistancen og indførte duer fra Jos Vercammen, Jos & Jules Engels og Gaston Van de Wouwer.
Et kig ind i flyveslaget, som er bygget efter samme princip som vores slag, men læg mærke til skydevinduerne ud til den foranliggende voliere. Duerne opholdt sig netop der ude. Der er skydeplader i loftet. På gulvet kan man se, at det langtfra er alle slagene, der er i brug. Skydedørene i fodergangen gør det muligt at adskille rummene. På gulvet fodertrug med plastikkar som indlæg.
Her så volieren med det grønne vind-net. Flyvebræt med indgang. Duerne går således igennem volieren for at komme ud og ind, men de bliver også registreret ved indgangen til volieren.
Her så det nye og knap færdige ungeslag. Samme størrelse og model som flyveslaget.
Kris har gennem flere år haft sin egen bagerforretning i Melchelen. Det kombineret med viljen til at vinde med duerne betød, at han kun sov 4 timer hver nat. Han blev syg og fik at vide, at hvis ikke han skar ned på arbejdet, så ville han ikke nå at blive 35 år. Han var ved at slide sig selv op i iveren for at have byens bedste bager og belgiens bedste brevduer.
Den tilstand tvang ham til at få en makker til duerne. Dem har han så haft nogle stykker af, og i øjeblikket er det Louis Van Riet. Han sørger også for, at hans medhjælper ikke blot fungerer som slagpasser, men er med mere eller mindre på ligefod og har sit navn med. De lød til at være meget enige, lige på nær øjenteorien, som kun Louis van Riet gik en del op i.
Her er Christian ved at beundre én af de gamle avlsduer. Ved siden af Louis Van Riet.
I 2008 solgte Kris sine gamle duer, men beholdt 2 runder unger. Han har siden investeret i bl.a. 80 unger fra Gaston Van de Wouwer.
Slaget udmærker sig især ved store resultater på nationalflyvningerne, hvor nationalvindere og flotte serier virkelig skaber respekt omkring slaget. Vi faldt især over deres træningsmetoder. På grund af høgeplagen er deres duer meget lidt fritflyvende, og i sæsonen trænes der hver dag fra 70 – 80 km. Kun dagen før afsendelse er friholdt. De benytter det totale system, så hver morgen køres der med både hanner og hunner. Hunnerne slippes først og 20 min. senere hannerne. Hunnerne fjernes til eget slag, inden hannerne når hjem.
Martin og Niels i fortrolig samtale med Kris Cleirbaut.
Dette system kræver dog, at duerne får serveret det bedste korn og i rigelig mængde. Det bliver aldrig et problem med fedme hos duerne.
Vi havde en del af avlsduerne i hånden, og det var en udsøgt fornøjelse.
Når man skal have lavet et godt billede af en flot due, så skal jeg altid have Bente fra Farsø til at fremstille den.
Næste artikel skulle have været om Henk De Weerd i Holland, men den er sendt til Brevduen, som vil bringe den på et tidspunkt.
HJ.