Træn de yngre unger.
Vejret er foreløbigt, her i september, ganske udmærket til at træne lidt med de yngre unger. Dels har man jo ikke længere alle de andre duer at koncentrere sig om rent træningsmæssigt, og har man til hensigt at bruge de yngre unger på kapflyvning til næste år, så vil 10-12 små træningsture nu i september/oktober være optimalt for deres chancer til foråret. Jeg ved godt, at jagten er gået ind på duerne nu, men jeg har nu aldrig haft problemer desangående, når jeg har trænet med ungerne i disse måneder. Man behøver ikke at bevæge sig ud over 15-20 km.
Vi har ikke selv yngre unger i år. Kun 1.og 2. kuld, som har fået en solid grundtræning. Det har vi faktisk altid gjort på nær i 2011, hvor det hele nærmest gik til grunde pgr. af ungesygen. Vi har ikke i mange år deltaget på ungeflyvninger og vi har generelt haft stor støtte af vores ét-års. Det har ikke været tilfældet i år, hvor kun en håndfuld for alvor kom med på kapflyvningerne. Heldigvis har vi ikke haft de store problemer med ungesygen i år, så vi har en virkelig brugbar flok unger – 34 i alt.
På den pragtfulde dag forrige lørdag i Aabenraa kom jeg til at tale med Erling Nielsen 021 i Viborg. Han har i mange år fløjet ganske fremragende med sine duer, men ti år i træk haft store problemer med ungesygen. Han havde også i 2011 et voldsomt angreb af sygen. Jeg husker hans udsagn i en mesterskabsartikel om ham sidste år, tror jeg, hvor han udtalte, at ungesygen var altødelæggende for brevduesporten. Derfor var det naturligt, at vi faldt i med at snakke om det store problem. Han fortalte, at han i år stort set har fyldt sine unger med vitaminer, og det har virket. Han har slet ikke mærket til ungesygen i år. Det var meget positivt at høre. Da vi snakkede anede han ikke, at en time senere ville én af hans unger drøne ind som vinder af MVL-CUP. Det var stort. Med hensyn til vitaminer skal man nok ikke lige fare hen på apoteket og købe dem, men til de autoriserede forhandler i brevduesporten. Her forhandles vitaminer afpasset til vore duer.
I det hele taget er dagen i Aabenraa meget andet end blot at vente på ungernes hjemkomst. Man får en lille sludder med rigtig mange gamle venner, men også nye. Det er skønt. For mig var det en stor glæde at få en snak med Svend Juhl Jensen fra Holstebro. Han har i år vundet sportsmesterskabet på mellemdistancen i sektion 62. Han havde medbragt gamle stamtavler på duer, som han for flere år siden købte hos mig. Det var generelt disse duer og nogle enkelte, som han har hentet fra min bror Allan, som også bor i Holstebro, der ligger bag det flotte mesterskabsresultat.
Nu er auktionerne over de mange unger fra finalen i Aabenraa så i gang på M&C – online. Jeg er jo lige så nysgerrig, som alle I andre, så jeg har brugt flere timer på at studere disse unger. Der er mange flotte stamtavler, for der bliver kun sendt unger fra de bedste par rundt om i Europa. Der er unger fra især belgiske slag, hvor prisen normalt ligger temmelig højt for køb af unger. Med MVL-bussen har vi de senere år besøgt flere af disse belgiske topslag. Roger Ponnet, vinder af knockout konkurrencen og nr. 2 i es. due konkurrencen, men også én af de helt førende stjerner i FCIs verdensmesterskab for one loft flyvninger. Der er unger fra Marc Pollin, som netop var blevet belgisk generalmester, da vi besøgte ham for to år siden. Filip & Nicolas Norman besøgte vi sidste år. Slaget ligger næsten helt ud til havet, så de mange mesterskaber og nationalvindere på slaget er specielt flot. Det er nok også det flotteste slag, vi har besøgt. Også han har unger på auktionen. Der er flere andre Hollandske og Belgiske topslag repræsenteret på ungeauktionen.
Der er imidlertid også mange danske topslag med. Skulle jeg råde en nybegynder, eller én, som ønsker fornyelse, så vil jeg anbefale at kigge nærmere på ungerne fra Kaj & Michael, 036. De har mange flotte placeringer, har ét af landets bedste avlsslag, sidste år i top ved one-loft i Sydafrika, samt nr. 2 til DM-sport i år. Vi har selv tre ganske udmærkede unger med i auktionen. Det er heller ikke umuligt at stille disse unger. Vi har selv haft held med at stille unger, som vi har købt der gennem årene.
Til slut lige lidt om status på slaget i Viuf. Vi har aflivet de gamle duer, som ikke har indfriet vore forventninger. Resten af flyveduerne ligger nu med plastikæg i reden. De nyder det, fælder godt og er kun ude et par gange om ugen for at bade. De flyver ikke så meget, og vi overvåger dem, mens de er ude, for de er et let bytte nu for spurvehøgen, som har anmeldt sin ankomst i haven. Avlsduerne bader ude i sputnikken. Det er lidt trangt, men det må de finde sig i. De ligger også med plastikæg. Vores 34 unger er ude at flyve hver morgen, hvis vejret ikke er alt for dårligt. De trækker væk og flyver omkring en time hver dag. De vælter ind, når de er færdige med det, så de er ikke i fare for høgen. Alle vores duer får Letalookolie og nu påsmurt ølgær på morgenmåltidet. Om aftenen får de almindelig fældefoder, men i en mængde, så de spiser op i løbet af fem minutter. De får også serveret et lille bæger All in One i fodertruget samtidig med aftenfoderet. Ungerne er lige blevet færdige med en 10-dages kur med vitaminpræparatet BelgaBion i vandet. Nu får de, lige som de gamle, rent vand iblandet en slat husholdningseddike.
HJ.