Vinteravl i mod-is

Det kan godt koste ulagte æg og blanke af slagsen hos de duer, der har fået lagt æg, men de, der arbejder med vinterunger er dygtige og har før været udsat for så hårde frostgrader.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan man minimere skaderne. Jeg arbejder ikke med vinterunger, man da jeg sidste gang skulle have æg i rederne, så satte et voldsomt frostvejr ind, med det resultat, at kun halvdelen af hunnerne ville lægge æg. Dem kom der først gang i, da det blev mildere. Det var meget irriterende, og jeg håber ikke, det sker igen. I så fald vil jeg skille duerne og sætte dem i gang igen et par uger eller tre senere.

Desværre har det pludselige meget vanskelige vejr betydet, at 4 af auktionsduerne ikke er kommet af sted endnu. Min gode ven og slagbygger, Poul Jørgensen har været her og sat et skillerum op i enkemandsslaget, så der er 9 åbne reder i hvert slag. Den nederste række reder forbliver lukkede. Jeg kan ganske enkelt ikke mere komme ned til duerne i disse reder.

Jeg har heller ikke unger nok til at fylde de 18 reder, men så bliver der også bedre plads til de, der kommer derind. De går stadig sammen i ungeslaget, men jeg glæder mig til at ”Pille” de i første omgang bedste hanner til indsættelse i rederne, men der skal være lidt mildere i vejret.

De bliver fodret én gang om dagen i øjeblikket, og de kan godt høre, når man er på vej ud i slaget. Selvfølgelig skal de have en smule mere at spise, når det er så koldt, men man skal passe meget på ikke at lægge ret meget ekstra i foderrennen. Vandet er bundfrosset i trugene, men jeg har et hold ekstra, som jeg skifter med hver dag, så man ikke skal stå og slå dem i stykker i forsøget på at få isen ud. Mange forfalder desværre til at have varmeapparater under vandtrugene her i vintermånederne. Det er i mine øjne det tåbeligste, man kan gøre. Hvis duerne er vant til at drikke det nødvendige efter en fodring, så er det længe nok et døgn frem i tiden. Det lunkne vand i trugene døgnet rundt er en fæl bakteriesamler. Det er det i øvrigt også om sommeren, men her behøver de heller ikke at have vand stående hele tiden. Jeg ved godt, at nogle ikke skifter vand hos duerne hver dag, fordi deres immunsystem skal styrkes ved dagligt at få bakterievand. Det er naturligvis også en måde at gøre det på, men bare ikke min.

I går var der en længere træningsflyvning i Sydafrika, og Dannebrog gik igen på podiet. Henrik Meldgaards Anne Line blev nemlig nr. 2 på flyvningen. I øvrigt en unge direkte fra deres G&W center. På lørdag er der igen Hot-Spot flyvning om de store præmier. Det bliver spændende.

HJ.